Mindfulness

In de mindfulness sessie staan wij stil in het hier en nu. We ontdekken hoe jij meer vanuit het huidige bewustzijn kan leven en zommen in op de autmatische piloot of aangeleerde automatische patronen. 

Wat is mindfulness?

Je komt het begrip Mindfulness heel veel tegen. Veel mensen hebben ervan gehoord, maar is het nog niet helemaal duidelijk wat het is. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat het zweverig is omdat er gebruik gemaakt wordt van meditaties en aandacht gerichte oefeningen.

Mindfulness is een stroming vanuit de psychologie die het Westen heeft veroverd. Mindfulness betekent; volledig met aandacht bewust zijn van elke ervaring die er zich voordoet.

Mindfulness is simpelweg je volledig bewust zijn van het huidige moment, zonder te oordelen. We leven een groot deel van ons leven op de automatische piloot, dit is ook positief omdat we veel dingen voor elkaar krijgen en het makkelijker is omdat we er niet bij na hoeven te denken. Echter zijn wij hierdoor ons minder bewust van het moment waarin we ons bevinden. 

 

Waarom Mindfulness? 

Vaak leven we in ons hoofd en zijn we bezig met het verleden of de toekomst. Stel, je fietst naar je werk, waarzijnlijk ben je al bezig in je hoofd met de deadline die je moet halen, of alle e-mails die nog afgewerkt moeten worden.  Voor je het weet ben je op je werk en zit je hoofd vol met van alles en nog wat voordat je dag echt begint. Het moment is dan zo voorbij znder dat we er echt van hebben genoten of aandacht voor hebben gehad. 

Bewust leven in het moment voor alles wat zich in jou leven afspeelt is de basis van Mindfulness. Het betekend dat je oordelen over jezelf en andere opschort. Je bent je bewuster van alles wat er op dit moment afspeelt. Stress, verdriet, blijheid en andere emoties mogen er op dit moment allemaal zijn. 

Door in het moment te leven kun je bewuster genieten. Keuzes maken waar jij 100% achter staat en aanvoelen hoe jij goed voor jezelf kan zorgen. 

Hoe pak ik dit aan?

De mindfulness cursus kan individueel als in groepsverband gevolgd worden. De cursus in het bekende Mindfulness Based Stress Relief (MBSR) en richt zich op de volgende thema’s:

]

Leven op de automatische piloot

]

Omgaan met obstakels

]

Grenzen leren kennen en afbakenen

]

Uitdagingen bewust beantwoorden

]

Gedachten zijn geen feiten

]

Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen

]

Het landschap van stress

Mindfulness individueel & in groepsverband

De officiële Mindfulness training is de Minfulness Based Stress Reduction (MBSR) training. Deze training kan worden gegeven in groepsverband of individueel.

Om meer ruimte te geven aan iedere hulpvraag bestaan de mindfulness groepstraining maximaal uit 6 deelnemers.

Mindfulness training groepsverband bestaat uit:

– 8 achtereenvolgende sessie van 2 a 2,5 uur

Tijdens de individueel training is er meer ruimte en aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Mindfulness training individueel bestaat uit:

– 8 achtereenvolgende sessies van 1 a 1,5 uur

Het kan zijn dat de 8 weekse training niet helemaal in je planning past. Als dit het geval is dan is het mogelijk om een individueel coaching traject te volgen.

Tijdens de individuele coaching wordt er ingezoomd op jouw hulp vraag waarbij technieken vanuit MBSR aan bod komen.

Mindfulness coaching bestaat uit:

– Een gesprek van 55 minuten. De hoeveelheid gesprekken die nodig zijn is afhankelijk van jouw hulpvraag.

Alle trainingen vinden plaats zowel op locatie als digitaal.

Mindfulness training in-company

Werk speelt een belangrijke rol iemand zijn leven, het kan zelf een beschermende factor zijn. Goed in je vel zitten op werk is daarom belangrijk, maar de vraag is hoe doe je dat? 
Mindfulness toepassen binnen jou organisatie is een effectieve manier om te werken aan een gezonde en vitale werkcultuur.
Mindfulness trainingen leiden over het algemeen tot positieve effecten op gezondheid en welzijn maar ook op afname van burn-out en stress gerelateerde klachten.
Thema’s die o.a. aanbod komen; 
– Herkennen van stress signalen
– Coping strategieën 
– Automatische piloot
– Versterken van het aandachtsvermogen
– Doen vs Zijn modus
Een Mindfulness in- company training is te geven in verschillende vormen. Wil je een eenmalige kennissessie om zo medewerkers kennis te laten maken met Mindfulness of wil je een volledige 8 weekse Mindfulness training?
Waar je ook voor kiest de training wordt afgestemd om de behoefte maar ook de werknemers die werkzaam zijn binnen het bedrijf. 

 

Kosten

De kosten tussen een coachings sessie en een mindfulness traject verschillen van elkaar. Sommige kosten worden ook vergoed door de zorgverzekering. Lees meer op de pagina kosten.