Mindfulness

Wat is Mindfulness?

Je komt het begrip Mindfulness heel veel tegen. Veel mensen hebben ervan gehoord, maar is het nog niet helemaal duidelijk wat het is. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat het zweverig is omdat er gebruik gemaakt wordt van meditaties en aandacht gerichte oefeningen.

Mindfulness is een stroming vanuit de psychologie die het Westen heeft veroverd. Mindfulness betekent; volledig met aandacht bewust zijn van elke ervaring die er zich voordoet.

Mindfulness is simpelweg je volledig bewust zijn van het huidige moment, zonder te oordelen. We leven een groot deel van ons leven op de automatische piloot, dit is ook positief omdat we veel dingen voor elkaar krijgen en het makkelijker is omdat we er niet bij na hoeven te denken. Echter zijn wij hierdoor ons minder bewust van het moment waarin we ons bevinden.

Waarom Mindfulness?

Vaak leven we ins ons hoofd en zijn we bezig met het verleden of de toekomst.

Stel je fietst naar je werk, waarschijnlijk ben je al bezig in je hoofd met de deadline die je moet halen, of alle e-mails die nog afgewerkt moeten worden. Voor je het weet ben je op je werk, en zit je hoofd vol van alles wat je moet doen voordat de dag begint.

Het moment is dan zo voorbij zonder dat we er echt van hebben genoten of aandacht voor hebben gehad. Je hebt niet de aandacht gehad voor de route die je fiets, geen oog voor omgeving en je niet bewust zijn van de lichamelijke beweging.

Bewust leven in het moment voor alles wat er zich afspeelt is basis van Mindfulness. Het betekent dat je oordelen over jezelf en andere opschort. Je bent je bewuster van alles wat er zich afspeelt, stress, verdriet, blijheid of andere emoties die er op dat moment zijn.

Door in het moment te leven kun je bewuster genieten, keuzes maken waar jij 100% achter staat en aanvoelen hoe jij goed voor jezelf kan zorgen.

Hoe pak ik dit aan?

Zowel individueel als in groepsverband geef ik de bekende Mindfulness MBSR training (Mindfulness based stress relief). Deze training richt zich op de volgende thema’s;

  • Leven op de automatische piloot
  • Omgaan met obstakels
  • Grenzen leren kennen
  • Het landschap van stress
  • Uitdagingen bewust beantwoorden
  • Gedachten zijn geen feiten
  • Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen

Meer weten?

Nieuwsgierig naar wat ik voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op.