Mindfulness en stressreductie

We hebben allemaal in meerdere of mindere mate met stress te maken. Stress is een hormoon dat door je lichaam wordt aangemaakt om in staat van paraatheid te komen. Je lichaam maakt zich klaar om de strijd aan te gaan; vechten of vluchten.

Dit is een natuurlijk proces wat nuttig is voor een korte periode. In onze huidige Westerse maatschappij komt stress steeds meer voor. Sterker nog; stress is normaal en het hoort bij het leven. Door alle hoge verwachtingen en vaak het gevoel te hebben dat je een gebrek aan controle hebt, krijgt stress de vrije loop.

Steeds meer prikkels en steeds meer verwachtingen kunnen ertoe leiden dat het lichaam en de geest niet meer kunnen terugkeren naar hun natuurlijke rustpunt. Als dit gebeurt spreekt men van chronische stress.

De prijs van stress

De prijs van stress is hoog. We kennen het allemaal: rusteloosheid, een onprettig gevoel, verlies aan plezier en creativiteit. Kortom, langdurige stress is niet fijn en niet gezond. Maar hoe herken je stress en hoe ga je er mee om?

Stress komt onbewust

Stress komt niet vanuit de drukke buitenwereld, het wordt veroorzaakt door onze geest, specifieker gezegd, ons eigen denken. Als je denkt iets niet aan te kunnen, of dat iets moeilijk wordt, wordt ons stress mechanisme ingeschakeld.

Dit gebeurt onbewust. Opeens merk je dat je gestrest bent. Vaak is het daarna weer moeilijk om terug te keren naar jouw natuurlijke rustpunt.

Hoe bewust zijn van stress?

Dat kan door eerder opmerkzaam te zijn dat stress zich bij jou voordoet en hier tijdig naar handelen.

Als je weet wat jouw stresssignalen zijn en jij je hiervan bewust bent, kun je eerder handelen zodat stress niet de overhand krijgt.